Het Luxemburgse huwelijk had voor royaltywatchers een aantal verrassingen in petto. Of ergernissen, het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt. De opgave die het hof had gegeven van de bruiloftsgasten bleek vrijdag en zaterdag allesbehalve compleet. In paleis en kerk doken opeens meer ‘royals’ op dan verwacht. Dat is natuurlijk niet erg, maar wel vervelend als getracht wordt een volledige opgave te doen van de vorstelijke genodigden.
De extra’s, voor zover vanuit de positie in de kathedraal of
op basis van de foto’s waargenomen: koningin Fabiola, prins Pavlos en prinses
Marie Chantal, prinses Alexandra (dochter van prinses Benedikte van Denemarken)
met echtgenoot graaf Jefferson, prinses Amedeo (meegekomen met zijn ouders,
prinses Astrid en prins Lorenz van België), prins Kyrill van Bulgarije.
Ongetwijfeld zijn er meer, maar niet iedereen kwam in het vizier. Het zullen geen ‘wedding crashers’ zijn geweest, het hof moet van hun komst hebben geweten. Alleen van koningin Fabiola (84) kun je gezien haar fragiele gezondheid verwachten dat haar aanwezigheid niet vantevoren wordt aangekondigd. Dan kan ze zo nodig probleemloos en zonder aandacht te trekken, wegblijven. En er was tenminste één afvaller: Ari Behn, de man van de Noorse prinses Märtha Louise
Luxemburg voerde voor het oog van de leek een wat vreemd
beleid ten aanzien van de vertegenwoordigers van niet meer regerende
koningshuizen. Zo stapten de koningen der Hellenen en de Bulgaren op met hun
nog wel regerende collega’s, evenals kroonprinses Margarita van Roemenië en
echtgenoot prins Radu, maar moest bij de kerkgang de in rang en positie toch
gelijkwaardige kroonprins Aleksander II van Servië aansluiten bij ‘mindere
goden’ als de markgraaf van Baden of de prins van Pruisen.
Niet dat Aleksander – die met zijn vrouw Katherine ontbreekt op de officiële foto – zich er helemaal bij neerlegde. Bij het verlaten van de kerk glipte hij mee in het rijtje van koninklijke ‘VIP’’s, evenals trouwens Pavlos en Marie Chantal, die tenslotte sinds jaar en dag optrekken met hun kroonprinselijke collega’s. Maar ook zij mochten na afloop niet op de staatsiefoto.
Dat er rangen en standen zijn was vrijdagavond natuurlijk al
duidelijk geworden bij het huwelijksdiner, dat op twee plekken werd gegeven.De
A-lijst at in het paleis en het parlement, de B-lijst in de Cercle Cité en pas
na het toetje en de koffie mocht de B-ploeg naar binnen voor het bal.
In de mededelingen aan de pers was daarover echter niets verteld, zodat het B-team – overigens niet geheel met dezelfde ‘spelers’ als in de kerk, zo mochten Aleksander en Pavlos voor het eten wel het paleis in - ook nog eens verstoken bleef van fotografen. De media waren vertrokken tegen de tijd dat de volksverhuizing plaats vond. Reken maar dat een aantal van hen (gasten en fotografen) dat niet leuk vond.
© RB Hans
Jacobs. Foto’s: © RPE en DPP; Staatsiefoto: © Cour grand-ducale Christian Aschman; Gasten: © Cour grand-ducale Vic Fischbach
Reacties