De donderdag op 91-jarige leeftijd overleden Armin Prinz zur Lippe heeft in zijn lange rijke leven verschillende keren de Nederlandse pers te woord gestaan. Hij ontving verslaggevers op Schloss Detmold in het gelijknamige plaatsje in de deelstaat Noordrijn-Westfalen waarvan het voormalige vorstendom Lippe nu deel uitmaakt. Armin kreeg natuurlijk de meeste vragen over zijn 'beroemde' neef prins Bernhard, maar echt veel liet hij over hem niet los.
Prins Armin was dertien jaar jonger dan zijn neef. In een interview voor de GPD-kranten in 2004, kort na het overlijden van prins Bernhard, vertelde hij: ,,Ik kende hem als kind niet zo goed, maar we konden altijd uitstekend met elkaar opschieten. Hoewel Bernhard, toen ik nog klein was, meer interesse had voor mijn oudere zusters dan voor mij.”
De eerste herinnering aan Bernhard dateerde uit 1936. ,,Hij kwam toen met prinses Juliana op bezoek bij mijn ouders om haar voor te stellen. Ik was twaalf en maakte foto's. Ik herinner me hoe Juliana een jonge poes op haar arm nam. Dat vond ik een mooi tafereel. Ik vergat Juliana's gezicht te fotograferen. Dat vond mijn moeder helemaal niet leuk.”
Prins Armin was een jaar later één van de bruidsjonkers bij het huwelijk van Juliana en Bernhard. Dat was nog even spannend. ,,Hitler had ons verboden om bij het huwelijk aanwezig te zijn. Die man was immers een volslagen gek. Gelukkig lieten ze ons toch de grens passeren”, aldus Armin.
Veel leden van zijn familie draaiden mee in de nazi-machine. Zelf nam hij op zijn zeventiende dienst bij de Luftwaffe. Daardoor hoefde hij geen lid te worden van de NSDAP. Van vliegen kwam overigens niet veel. ,,Zo goed als Bernhard ben ik nooit geworden want toen ik in 1944 de vliegcursus volgde, was na een tijdje de brandstof op. Dat heeft trouwens misschien wel mijn leven gered, als je bedenkt wat daarna in die oorlog allemaal nog is gebeurd.”
Na de oorlog waren de betrekkingen tussen de Oranjes en de Duitse familietakken zeer koel. Pas na hun zilveren bruiloft draaiden Juliana en Bernhard bij. De prins kwam graag jagen op Detmold en kon over het algemeen goed overweg met Armin, een natuurwetenschapper die op zijn 25ste ook hoofd werd van het stamhuis Lippe.
Dat lag niet voor de hand, want hij was de zoon uit het tweede huwelijk van zijn vader vorst Leopold IV, maar zijn halfbroers waren met burgermeisjes getrouwd en vielen daarom af. Prins Armin deed in 1953 overigens hetzelfde door te huwen met Traute Becker, eveneens bioloog en een voormalige studiegenoot. Dat leverde nog heel wat familiestrijd op over wie zich dan hoofd van de familie mocht noemen. Die strijd werd in 1980 (!) beslist in het voordeel van Armin.
Zijn zoon Stephan (24 mei 1959) hoefde zich niet druk te maken want hij huwde in oktober 1994 'ebenbürtig', met Maria zu Solms-Laubach. Prinses Juliana en prins Bernhard waren eregasten, en een jaar later was prins Bernhard peetvader van hun eerste kind 'Berni'. ,,Hij stelde het zeer op prijs dat hij hiervoor is gevraagd”, aldus prinses Traute in gesprek met Vorsten.
,,Wij zijn zeer op hen gesteld geraakt in al die jaren dat we hen nabij meemaken. Sinds vele jaren nemen zij hier deel aan onze jachtpartijen. Mijn vrouw zorgt dan voor het damesprogramma want prinses Juliana jaagt niet”, vertelde Armin in 1998. ,,Ik geniet er bijzonder van als prinses Juliana hier is”, vulde Traute aan.
,,Wij vermaken ons samen uitstekend. Ik herinner me nog hoe ze de laatste keer triomfantelijk naar mij toekwam. Ze had in de voorouder-zaal middeleeuwse portretten ontdekt van enige aan het Huis van Lippe verbonden graven van Nassau. 'Bernhard', aldus Juliana, 'denkt wel dat hij degene is die familie van jullie is, maar ik ben het veel langer!'”
Armin keek van afstand naar het avontuurlijke leven van zijn neef. ,,Soms kon hij niet komen wegens gezondheidsklachten en dan zag je hem een paar dagen later ineens in Namibië. Ja, zo was Bernhard, een vrijbuiter. Hij wist precies wat hij wilde en hij liet zich niets voorschrijven. Toch heeft hij ook veel voor Nederland betekend, geloof ik. Bernhard heeft het Nederlandse koningshuis dichter bij het volk gebracht.”
Prins Armin – volledige namen Armin Leopold Ernst Bruno Heinrich Willa August Prinz zur Lippe - woonde en stierf in Schloss Detmold, dat op een schiereiland in het hartje van Detmold ligt. ,,Het leven in een slot als dit is niet het comfortabelste wat je je kunt voorstellen. Het heeft één groot voordeel: je loopt eindeloos trappen op en af. Dat houdt fit. Wij hebben dus geen jogging nodig.”
Bij zijn negentigste verjaardag in 2014 schreef de Lippische Landes-Zeitung over prins Armin: Schandalen, extravagante uitspattingen of overdreven ijdelheid zijn van hem niet bekend- in plaats daarvan staat de jarige voor kalmte, nederigheid, eerlijkheid, gevoel voor geschiedenis en vriendelijkheid.”
© RB Hans Jacobs
Bronnen: GPD, Vorsten, Lippische Landes-Zeitung
Reacties