Koningin Beatrix heeft woensdag in het Luxemburgse Betzdorf het hoofdkwartier bezocht van SES Astra, onderdeel van het grootste satellietbedrijf ter wereld. Vanaf deze plek worden onder de programma's van RTL4 via de satelliet naar Nederland gestuurd. Als herinnering aan de visite kreeg de vorstin een schaalmodel van een satelliet mee. ,,Het is wel een kleintje'', zei ze opgelucht. Die zou zonder al te veel moeite kunnen worden meegenomen.
De koningin nam op de tweede dag van haar staatsbezoek aan Luxemburg uitgebreid de tijd voor een rondleiding over het schotelpark en door het in 1985 opgerichte bedrijf. SES is eigenaar en beheerder van 49 satellieten die volgens eigen zeggen toegang bieden tot 99 procent van de wereldbevolking. Voor Nederland beheert SES negen satellietplekken. Naast alle publieke en commerciële televisiezenders maakt ook Defensie daar gebruik van.
Bij SES worden 6000 televisie- en radiozenders in de gaten gehouden en worden de satellieten bestuurd. Speciaal voor het koninklijk bezoek stond het hoofdscherm in de controlezaal op een Nederlandse zender. Bij het doorbladeren van het gastenboek merkte Beatrix dat ze niet de enige is met belangstelling voor SES, dat momenteel 12 nieuwe satellieten in aanbouw heeft, een investering van 3,5 miljard euro. ,,Er zijn veel geïnteresseerden'', zei ze, terwijl ze de handtekening van de Chinese vicepremier bekeek.
De koningin, wier zoon prins Friso altijd kritisch was over het terughoudende gebruik van de mogelijkheden van satellieten door Nederland, complimenteerde Luxemburg met het feit dat al vroeg het belang werd ingezien van onbelemmerde communicatie. De toonaangevende satellietindustrie is daarvan mede het gevolg. Groothertog Henri, die samen met zijn echtgenote Maria Teresa de koningin vergezelde, liep bij SES op zijn geboortegrond. Het kasteel dat nu dient als hoofdvestiging van het satellietconcern is zijn geboortehuis. Het werd in 1986 door de groothertogelijke familie verkocht.
Eerder woensdag prees de koningin in een korte toespraak Luxemburg voor 'de internationale oriëntatie en de constante Europese gezindheid'. Minister-president Jean-Claude Juncker, die haar in het kasteel Bourkinster een lunch aanbood, bedankte ze voor zijn inspanningen ten behoeve van de euro. ,,Onze gezamenlijke munt hebben we mede aan uw initiatief te danken - en zijn voortbestaan in tijden van crisis mede aan uw inspanningen'', aldus de koningin. Juncker zit al sinds 1982 in de regering van Luxemburg en is sinds 1995 premier.
,,Luxemburg kenmerkt zich door een sterke, toekomstgerichte economie. Dit heeft ertoe geleid dat hier al vroeg het belang werd ingezien van onbelemmerde communicatie in Europa en de wereld'', zei Beatrix. Ze wees op de mogelijkheden die met name mediabedrijven hebben gekregen, waardoor Luxemburg naast financieel centrum ook medialand is geworden. ,,Het is interessant te zien hoe de technische ondersteuning daarvan vorm kreeg in een toonaangevende satellietindustrie, die op haar beurt andere industrie aantrekt'', aldus Beatrix.
Volgens de koningin onderscheidt Luxemburg zich in Europa door 'ondernemersgeest, talenkennis en grote openheid jegens de buitenwereld.' ,,Het innoverend karakter van zijn economie is een voorbeeld voor andere landen'', meende Beatrix.De tweede dag van het staatsbezoek stond ook in het teken van de Luxemburgse ontwikkeling, die gericht is om naast de bankensector met wetenschap en onderzoek nieuwe bronnen van inkomsten en werkgelegenheid te scheppen. De oprichting van een eigen universiteit is daar een onderdeel van. Die universiteit wordt ook donderdag bezocht. © HJ, met ANP. Foto's: © GPD AP, GPD Royalblog Marius Cirtiu
Reacties